Giardia bij uw franse bulldog

Giardia bij de Franse Bulldog

Wat is Giardia?

Giardia is een ééncellige parasiet die zich hecht aan de darmwand van uw hond.

Deze parasiet komt niet alleen voor bij honden zoals de Franse Bulldog. Giardia is ook terug te vinden bij andere dieren zoals reptielen en vogels. Op deze pagina gaan we dieper in op Giardia bij de Franse Bulldog. Giardia wordt niet altijd even snel opgemerkt bij uw hond. Want alleen pups en honden met een verminderde immuunsysteem vertonen de symptomen van een Giardia besmetting. Ook al ziet uw hond er gezond uit, Giardia komt best wel vaak voor bij honden.

Wat zijn de symptomen?

Ook al ziet uw hond er sterk en gezond uit, Giardia kan optreden zonder dat u het merkt.

Veel honden vertonen in eerste instantie geen merkbare symptomen ondanks dat zij besmet zijn met de Giardia parasiet. Eén van de symptomen is dat de ontlasting van uw hond lichtgeel en vettig is of dat er wat bloed bij zit. Andere symptomen zijn frequente winderigheid. Bij pups kan braken veroorzaken. Met als gevolg gewichtsverlies en groeistoornissen. Soms komen ook huidontstekingen bij uw hond voor.

Uw hond zelf testen of meteen naar de dierenarts?

Het is uiteraard altijd aan te bevelen om met uw Franse Bulldog naar de dierenarts te gaan als u het vermoeden heeft dat uw hond de symptomen van Giardia vertoond en besmet is. Als u echt twijfelt en uw hond vertoont amper de symptomen dan zou u kunnen kiezen voor een zelftest die gewoon bij BOl te bestellen zijn.

Oorzaken van Giardia bij honden.

Giardia zijn flagellaten.

De parasieten leven in het spijsverteringskanaal van de hond en voeden zich met de darminhoud. Ze worden echter uiteindelijk uitgescheiden cysten in de ontlasting van geïnfecteerde honden. Giardia kan tot een week overleven in de uitwerpselen van uw hond.

Uw hond kan dus geïnfecteerd raken van de ontlasting van een andere besmette hond. De Giardia is ook overdraagbaar wanneer honden elkaar likken of aan elkaar ruiken.

Behandeling van Giardia.

Een dierenarts zal bij Giardia meestal Metronidazol, Fenbendazol of Panacur voorschrijven.
Testen Giardia infectie bij Franse Bulldog

Metronidazol is erg bittere van smaak. Hierdoor zullen de meeste honden dit dan ook alleen onder dwang innemen. Metronidazol doodt de parasiet niet, het remt alleen de groei hiervan.

Fenbendazol heeft niet zoveel nadelige bijwerkingen als Metronidazol. Volgens de meeste dierenartsen is het inmiddels niet meer zo effectief omdat de meeste Giardia ondertussen resistent zijn geworden.

Panacur  is een ontwormingsmiddel en heeft ook een tijdelijk effect omdat het de parasiet niet doodt. Laat na een aantal weken wanneer de behandeling klaar is uw hond nogmaals testen. Het komt namelijk vaak voor dat de infectie niet geheel verholpen was. Soms is een herhaling van de kuur noodzakelijk.

Giardia voorkomen.

Een besmetting met Giardia is nooit helemaal te voorkomen.

Zoals al eerder beschreven komt Giardia het meeste voor bij puppies en verzwakte honden. Wanneer u een hardnekkig geval van Giardia heeft meegemaakt, is het verstandig om hygiënemaatregelen in acht te nemen. Dus handen wassen na contact met uw hond. Hou ook de voer- en drinkbakken goed schoon. Kleden en kussens wassen en de vloer goed schoon houden. Wanneer u nog meer huisdieren heeft is het aan te bevelen om de andere huisdieren ook een ontwormingskuur toe te dienen.

Max en Jack
Max en Jack

Max en Jack zijn een Franse Bulldog en beleven avonturen. Die kan je hier volgen.

Artikelen: 21