De Franse Bulldog.

Wie een Franse Bulldog heeft weet precies wat ik nu probeer te omschrijven.

De Franse Bulldog is een hond die met zijn blik en karakteristiek gedrag jou binnen 1 seconde om z’n “vinger” kan winden. Zijn enthousiasme en speelse onstuimigheid zorgt voor een dagelijkse glimlach op je gezicht. Franse Bulldogs zijn ontzettend lief en zijn zeer gevoelig. Een hond die je hart doet smelten.

Het karakter en karakter van de Franse bulldog.

Deze hond staat bekend als zachtaardig, komisch, levendig en gevoelig.

De Franse Bulldog is ontzettend gevoelig voor stemmingen in zijn nabije omgeving. Zo voelt hij haarfijn aan wanneer er iets aan de hand is. Door zijn lieve karakter is de Franse Bulldog uitermate geschikt als gezinshond. Hij is een ware kindervriend en altijd op zoek naar speelkamaraadjes. Tijdens het uitlaten is de Franse Bulldog een graag geziene gast. Voor zowel andere honden bezitters die je tegenkomt als hun hond. Iedereen wordt door hem enthousiast begroet en hij dwingt spelen met andere honden bijna af. De Franse Bulldog is klein maar dapper. Hij is alert op zijn omgeving en kan fijn waakzaam zijn in huis. Bij onraad zal een Franse Bulldog meestal aanslaan en blaffen. Tenzij hij in een diepe slaap ligt en flink aan het snurken is 🙂

De scheetjes fabriek.

Franse Bulldog scheetjes laten

Een Franse Bulldog kan scheetjes laten als geen ander. Man wat kunnen ze stinken 🙂

De Franse Bulldog en verzorging.

De Franse Bulldog is een gevoelig hondje. Zowel emotioneel als zijn gestel.

Dit ras is ontzettend gevoelig voor een stemverheffing. Wanneer een Franse Bulldog iets ondeugends gedaan heeft kan hij niet liegen. Dat is onmiddellijk te zien aan zijn gedrag en houding wanneer je hem hier op aanspreekt. Dat maakt het aan de ene kant ook wel weer ontzettend schattig en kan je niet lang kwaad op hem blijven. Lichamelijk kan de Franse Bulldog ook gevoelig zijn. Het is daarom bijvoorbeeld belangrijk om de huidplooien in de huid schoon te houden. Anders kan dat gaan irriteren en smetten. Doordat de oren van de Franse Bulldog recht overeind staan kan er makkelijk vuil in komen. Dus zorg er voor dat de oren mooi schoon blijven. De Franse Bulldog kan ook last krijgen van allergische reacties. Allergische reacties kunnen verschillende oorzaken hebben. Een allergische reactie bij een Franse Bulldog kan ontstaan door voedsel, een stoffige omgeving of pollen.

Franse Bulldog en voedselallergie.

De Franse Bulldog is ontzettend gevoelig voor voedsel en kan daar een allergische reactie van krijgen.

Dat kan zich in verschillende vormen uitten. Bijvoorbeeld in blijvende diaree, jeukende bultjes en korstjes op de huid. Soms ook in bloed poepen. Bij het zien van bloed in de ontlasting denkt men vaak het ergste. Dat hoeft niet altijd. Het komt namelijk vaak voor dat de darmen van de Franse Bulldog gaan ontsteken. Dit kan worden veroorzaakt door Giardia of een allergische reactie door een voedselallergie. Een ontsteking van de darmen kan er voor zorgen dat de ontlasting dun blijft en dat er tijdens het persen soms wat bloed mee komt. Lees meer over Giardia.

Daarnaast kan een allergische reactie van voedsel zich ook uitten in jeukerige bultjes en korstjes op de huid van de Franse Bulldog. Door het krabben ontstaan er kale plekken in de vacht. Het beste waarmee je kan beginnen is natuurlijk altijd een bezoek aan de dierenarts. Die heeft verschillende behandelplannen en kan uw hond onderzoeken. Vaak zal er gestart worden met een eliminatiedieet. Met een eliminatiedieet kan de dierenarts proberen uit te sluiten voor welke voedingsstoffen de Franse Bulldog mogelijk allergisch is. Wat ook veel mensen doen is overstappen naar wild vlees als voeding. In wild vlees zitten namelijk geen kleur- en voedingsstoffen. Overstappen op wild vlees is heel vaak een oplossing.

Allergie door huisstof of huismijt.

De Franse Bulldog kan ook een allergie door huisstof en huismijt hebben.

Hierdoor kan hij huidklachten krijgen. Jeukende bultjes en plekjes die door het likken overgaan in rood bruine en soms kale plekken op de vacht.

Behandeling van de allergie.

Om er achter te komen waar de Franse Bulldog nou precies allergisch voor is kan jouw dierenarts een bloedtest of huidtest adviseren.

Beiden geen pretje voor de hond en tevens een dure aangelegenheid. Maar als hondenliefhebber doe je wat nodig is om jouw hond gezond en vitaal te houden. Wanneer er door de testen duidelijk is geworden waar jouw hond allergisch voor is kan de dierenarts over gaan op desensibilisatie. Desensibilisatie wordt ongeveer in 70% van de gevallen met succes toegepast. Het laboratorium dat de de bloedtest heeft onderzocht maakt een verdund mengsel van de allergenen waar de hond allergisch op reageert. Door de hond met tussenpozen en met opbouwende hoeveelheden van dit mengsel te injecteren raakt het lichaam gewend aan de allergenen. Dit maakt de hond in de meeste gevallen ongevoeliger. Soms zelfs geheel ongevoelig voor de stoffen waar hij allergisch voor was. Vaak duurt het wel een behoorlijke tijd voordat je resultaat ziet. Tijdens deze behandeling kan de dierenarts soms ondersteuning nodig hebben van andere medicijnen zoals Atopica.

Ademhalingsproblemen.

Een vaak voorkomend probleem bij de Franse Bulldog is het kortsnuitensyndroom.

Dit is een verzamelnaam van  voorkomende problemen van de luchtwegen bij Bulldog soorten. Er zijn veel Franse Bulletjes die een vrij nauwe luchtpijp hebben en daar gewoon mee kunnen leven. Maar op warme dagen of bij grote inspanningen kan dat tot problemen leiden. Als de hond oververhit raakt wil hij niet meer lopen, gaat liggen en blijft hijgen. Het beste wat u in zo’n geval kunt doen is uw hond zo snel mogelijk afkoelen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld water over hem heen te gieten. Het is wel belangrijk dit lang genoeg te doen. Zoals gezegd komt het gesnurk bij de Franse Bulldog zo vaak voor dat het als normaal en zelfs als grappig gezien wordt. Toch hebben deze honden een moeilijkere ademhaling en een verhoogd risico bij inspanning, stress en warmte. Bij milde gevallen kan een kleine ingreep waarbij de neusvleugels worden ingekort tot veel verbetering leiden.

Reverse sneeze.

Bij reverse sneeze (reverse sneezing) maakt de hond gedurende een korte periode een snel snuivend en snurkend geluid.

Hoe kerken je reverse sneezing? Dat herken je aan de Franse Bulldog wanneer hij met de hals gestrekt staat, vaak met de ellebogen wat naar buiten. Het lijkt alsof de hond moet kokhalzen en in ademnood is. Voor de hond is het natuurlijk geen prettige ervaring. Maar ook voor het baasje kan het ronduit angstaanjagend zijn. Reverse sneezing is iets wat regelmatig voorkomt bij kortsnuitige honden zoals de Franse Bulldog en is over het algemeen volkomen onschuldig.

Het ontstaat meestal wanneer de hond opgewonden is, nadat hij gegeten of gedronken heeft, na inademing van parfum of rook. Soms ook zonder aanwijsbare aanleiding. Het wordt veroorzaakt door irritatie van het slijmvlies in de keelholte boven het zachte gehemelte. Dit zorgt voor spasme van de spieren in de keelholte, waardoor de keelholte gedeeltelijk wordt afgesloten. Doordat de hond toch geforceerd probeert te ademen produceert hij het snurkende geluid.

U kunt dit zelf makkelijk en direct verhelpen door de hond te laten slikken. Niet letterlijk maar wrijf over zijn keel of houdt kort de neusgaten dicht. Meestal stopt het dan. Wanneer reverse sneeze steeds langer gaat duren of steeds vaker voor komt adviseren wij u uw dierenarts te raadplegen. Er moet dan zeker gekeken worden of er iets in de neus of keel zit wat de problemen veroorzaakt.